preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Dobriša Cesarić" Osijek

Login
Kalendar
« Studeni 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Školski projekt

Dani Cesarića 2021./2022.

Dvije pjesme o zimi

Balada iz predgrađa

 

Kutak podrške

Savjet i podršku možete zatražiti i
putem službenog maila:

strucnasluzba.dobrisacesaric@gmail.com

e-Dnevnik

Udžbenici

Školski autobus

 

Školsko zvono

                      

Radovi učenika


Video kutakLiterarni radovi   


 

 

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Forum
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 8. 2017.

Ukupno: 205441
Danas: 54
Natjecanja


Natjecanja

Popis lektire 

       

Školska kuhinja

 

Edukativni linkovi

 


Matematika je zabavna

 

 

 

Jedno od pet - Kampanja Vijeća Europe

Glavne poruke

JEDNO od PETero djece žrtva je seksualnog nasilja. To dijete treba pomoć. VI možete biti osoba koja će mu pomoći.

Seksualno nasilje nad djecom može imati različite oblike uključujući seksualno zlostavljanje u obitelji, dječju pornografiju i prostituciju, namjerno dovođenje djeteta u situaciju da gleda seksualno zlostavljanje ili seksualne aktivnosti, vrbovanje djeteta za seksualne svrhe preko interneta. Konvencija iz Lanzarotea utvrđuje mjere koje su potrebne da se nasilje zaustavi. One se sada moraju provoditi.

JEDNO od PETero djece žrtva je seksualnog nasilja. To dijete je slomljeno pod teretom zastrašujuće tajne. VI možete biti osoba koja će ga poslušati i pomoći mu.

U velikoj većini slučajeva zlostavljač djeteta je netko koga ono poznaje ili kome vjeruje. Seksualno zlostavljana djeca često se povlače u sebe jer osjećaju sram, krivnju i strah. Neka djeca žrtve su toliko malena da ne shvaćaju što im se događa. Moramo osigurati da djeca znaju kako i gdje potražiti pomoć, a mi moramo biti spremni pružiti im je.

JEDNO od PETero djece žrtva je seksualnog nasilja. Ta djeca su izgubljena. VI možete biti osoba koja će im pokazati pravi smjer.

Djeca žrtve seksualnog nasilja trpe mnogo više od same nedopustive povrede njihovog tjelesnog integriteta: ono utječe na njihovo mentalno zdravlje te uništava povjerenje prema odraslima. Djeca žrtve seksualnog nasilja imaju pravo na odgovarajuću psihološku i medicinsku pomoć.

Pravilo donjeg rublja

Podučite svoje dijete Pravilu donjeg rublja.

Otprilike jedno od petero djece postaje žrtvom seksualnog nasilja, uključujući seksualno zlostavljanje.

Vi možete pomoći da se to ne dogodi Vašem djetetu.

Podučite svoje dijete Pravilu donjeg rublja.

Pravilo donjeg rublja

Pravilo donjeg rublja je jednostavan vodič koji pomaže roditeljima objasniti svojoj djeci gdje ih drugi ne smiju dodirivati, na koji način se ponašati i gdje potražiti pomoć.

Kako glasi Pravilo donjeg rublja? Jednostavno: netko drugi ne bi smio dodirivati dijete po dijelovima tijela koji su obično pokriveni donjim rubljem, niti ono smije dirati druge u tim područjima.

Pravilo također pomaže objasniti djeci da njihovo tijelo pripada njima, da postoje dobre i loše tajne kao i dobri i loši dodiri.

Kako podučiti Pravilo donjeg rublja?

Pravilo donjeg rublja je osmišljeno kako bi pomoglo roditeljima i odgajateljima započeti razgovor s djecom. Ono može biti vrlo praktično rješenje za sprječavanje seksualnog zlostavljanja.

Pravilo donjeg rublja sadrži pet važnih vidova.

1. Tvoje tijelo je tvoje vlastito

Djecu treba podučiti da njihovo tijelo pripada njima te da ih nitko ne smije dodirivati bez njihovog dopuštenja. Otvorena i izravna komunikacija o seksualnosti i "intimnim dijelovima tijela" već u ranoj dobi, uz korištenje ispravnih naziva za genitalije i druge dijelove tijela pomoći će djeci razumjeti što nije dopušteno. Djeca imaju pravo odbiti poljubac ili dodir, čak i od osobe koju vole. Djecu bi trebalo podučiti kako bez odlaganja i odlučno reći "ne" neprimjerenom tjelesnom kontaktu, kako izići iz nesigurnih situacija i prijaviti događaj odrasloj osobi u koju imaju povjerenja. Važno je naglasiti da bi trebali ustrajati dok ih netko ozbiljno ne shvati.

U knjizi, ruka uvijek pita Kika za dopuštenje prije nego što ga dodirne. Kiko daje dopuštenje. Kada ga ruka želi dodirnuti ispod donjeg rublja, Kiko kaže "Ne!". Roditelji ili odgajatelji mogu koristiti ovu pričicu kako bi djeci objasnili da mogu reći "ne" u bilo kojem trenutku.

2. Dobar dodir - loš dodir

Djeca ne razlikuju uvijek primjereno i neprimjereno dodirivanje. Recite djeci da nije u redu ako netko gleda ili dodiruje njihove intimne dijelove tijela ili od njih traži da gledaju ili dodiruju intimne dijelove tijela nekog drugog. Pravilo donjeg rublja im pomaže prepoznati očitu granicu koju je lako zapamtiti: donje rublje. Ono također pomaže odraslima započeti razgovor s djecom. Ako djeca nisu sigurna je li ponašanje neke osobe prihvatljivo, uvjerite se da će znati zatražiti pomoć od odrasle osobe u koju imaju povjerenja.

U knjizi Kiko odbija dodirivanje ispod donjeg rublja. Roditelji mogu objasniti da će neke odrasle osobe (kao što su odgajatelji, roditelji ili liječnici) možda morati dodirnuti djecu, ali djecu treba poticati da kažu "ne" ako se u nekoj situaciji osjećaju nelagodno.

3. Dobre tajne - loše tajne

Tajnovitost je glavna taktika seksualnih zlostavljača. Zato je važno podučiti djecu razlici između dobrih i loših tajni te stvoriti ozračje povjerenja. Svaka tajna zbog koje se osjećaju tjeskobno, nelagodno, uplašeno ili  tužno nije dobra i ne smije se čuvati - treba je povjeriti odrasloj osobi od povjerenja (roditelju, učitelju, policajcu, liječniku).

U knjizi, ruka potiče Kika da progovori ako ga netko želi dodirnuti na bilo kakav neprimjeren način. Ova pričica se može koristiti kako bi se objasnila razlika između dobre tajne (kao što je zabava iznenađenja) i loše tajne (one koja ih čini tužnima i tjeskobnima). Roditelji bi trebali poticati djecu da s njima podijele loše tajne.

4. Prevencija i zaštita odgovornost su odrasle osobe

Kada su djeca zlostavljana, ona osjećaju sram, krivnju i strah. Odrasle osobe trebale bi spriječiti stvaranje tabua vezanih uz seksualnost i pobrinuti se da njihova djeca znaju kome se obratiti ako su zabrinuta, tjeskobna ili tužna. Djeca mogu osjetiti da nešto nije u redu. Odrasli trebaju biti pozorni i prijemljivi za njihove osjećaje i ponašanje. Postoje mnogi razlozi zbog kojih dijete odbija kontakt s drugom odraslom osobom ili drugim djetetom i to treba poštivati. Djeca trebaju uvijek osjećati da mogu razgovarati sa svojim roditeljima o ovom pitanju.

Ruka u knjizi je Kikova prijateljica. Odrasli su ovdje kako bi djeci pomogli u njihovim svakodnevnim životima. Sprječavanje seksualnog nasilja je prva je i primarna odgovornost odraslih i vrlo je važno izbjeći stavljanje svog tereta na leđa djece.

5. Drugi korisni savjeti uz Pravilo donjeg rublja

Prijavljivanje i otkrivanje

Djecu treba uputiti da postoje odrasle osobe koje mogu biti dio njihove zaštitne mreže. Treba ih poticati da odaberu odrasle osobe kojima vjeruju, koje su im na raspolaganju i koje su  ih spremne saslušati i pomoći im. Samo jedan član te mreže zaštite trebao bi živjeti s djetetom, ostali bi trebali živjeti izvan neposrednog kruga obitelji. Djeca trebaju znati kako potražiti pomoć unutar mreže povjerenja.

Poznati počinitelji

U većini slučajeva počinitelj je netko koga dijete poznaje. Malenoj djeci je osobito teško shvatiti da ih može zlostavljati netko koga oni poznaju. Imajte na umu proces pripreme koji zlostavljači koriste kako bi pridobili povjerenje djece. Redovito informiranje roditelja o osobi koja im daruje poklone, traži da čuvaju tajnu i pokušava provesti vrijeme nasamo  s djetetom mora se postaviti kao kućno pravilo.

Nepoznati počinitelji

U nekim slučajevima počinitelj je stranac. Podučite svoje dijete jednostavnim pravilima o kontaktima sa strancima: nikad ne ulazite u automobil sa strancem, nikada ne prihvaćajte darove ili pozive od stranca.

Pomoć

Djeca trebaju znati da postoje stručnjaci koji mogu biti od osobite pomoći (nastavnici, socijalni radnici, pravobranitelji, liječnici, školski psiholog, policija) te da postoje telefonske linije za pomoć koje djeca mogu nazvati i potražiti savjet.

Zašto Pravilo donjeg rublja?

Otprilike jedno od petero djece postaje žrtvom nekog oblika seksualnog zlostavljanja i nasilja. Ono se događa djeci neovisno o spolu, dobi, boji kože, društvenom položaju ili vjeri. Počinitelj je često netko koga dijete poznaje i kome vjeruje. Počinitelj može biti i drugo dijete.

Vi možete pomoći spriječiti da se to dogodi Vašem djetetu.

Dobra komunikacija s djecom je ključna. Ona podrazumijeva otvorenost, odlučnost, izravnost i prijateljsko ozračje lišeno straha.

Pravilo donjeg rublja Vam u tome može pomoći.

Dijete nikada nije premalo da bi naučilo Pravilo donjeg rublja jer do zlostavljanja može doći u svakoj životnoj dobi.

Ako Vam je nelagodno razgovarati o ovoj temi s Vašim djetetom, sjetite se da je vjerojatno to teže Vama kao odrasloj osobi nego samom djetetu.

Što učiniti ako sumnjate na zlostavljanje?

Ako sumnjate da je Vaše dijete zlostavljano, vrlo je važno da se ne naljutite na dijete. Ne dopustite da se Vaše dijete osjeća kao da je ono učinilo nešto pogrešno.

Ne ispitujte dijete. Možete pitati što se dogodilo, kada i s kim, ali nemojte pitati zašto se to dogodilo.

Ne pokazujte uzrujanost pred djetetom. Djeca se vrlo lako mogu početi osjećati krivima i zadržati informacije za sebe.

Pokušajte ne donositi preuranjene zaključke na temelju nedovoljnih ili nejasnih informacija. Uvjerite dijete da ćete učiniti nešto po tom pitanju i kontaktirajte nekog tko može pomoći - psihologa, stručnjaka za odgoj djece, liječnika, socijalnog radnika ili policiju.

U nekim su zemljama otvorene posebne telefonske linije i centri za pomoć djeci žrtvama seksualnog nasilja. Oni Vam također mogu pružiti smjernice i potrebno ih je kontaktirati u slučaju sumnje na seksualno zlostavljanje djeteta.

Priča: Kiko i ruka

Ovo je Kiko.

Pored Kika možeš vidjeti Kikovu prijateljicu: ruku.

Možda ćeš pomisliti, pa kakva je to prijateljica - ruka?

Veća nego što možeš zamisliti.

"Bokić pokić ruko! Želim letjeti, ali nemam krila," kaže Kiko.

 "U redu Kiko," kaže ruka.

"Ja ću biti tvoj zrakoplov. Ukrcaj se, polijećem odmah."

FIJUUU, čuje se zrakoplov.

 "Bokić pokić ruko! Moje noge žele plesati, ali nemam glazbe," kaže Kiko.

"U redu Kiko," kaže ruka.

"Ja ću biti tvoj glazbenik. Imam glasovir i moji prsti znaju kako učiniti da tipke zasviraju."

PLING, PLONG, PLING, zasvira glasovir.

 "Bokić pokić ruko! Moj bi trbuščić pojeo nešto slasno, ali ne znam što," kaže Kiko.

 "U redu, Kiko. Ja ću biti tvoj mali pekar.  Želiš li kolač od jabuke, čokolade, rogača ili banane?"

" Želim kolač od jabuke, čokolade, rogača i banane!" poviče Kiko.

"Njam, njam, njam."

 "Bokić pokić ruko! Želim se igrati lovice, ali ne mogu sam!" kaže Kiko.

"U redu, Kiko. Ja ću se igrati s tobom," kaže ruka.

"Smijem li ti dodirnuti kosu?" pita ruka.

"Da, naravno da smiješ," kaže Kiko.

 "Smijem li ti dodirnuti nos?" pita ruka.

"Da, smiješ," kaže Kiko.

 "Smijem li ti dodirnuti ruku?" pita ruka.

"Da, smiješ," kaže Kiko.

 "A smijem li te dodirnuti ispod donjeg rublja?" pita ruka.

"NE!" poviče Kiko. "NE SMIJEŠ!"

 "Vrlo dobro Kiko," kaže ruka.

"Nitko te ne smije dirati ispod donjeg rublja."

"A ako netko to učini, reci nekome. Nemoj čuvati tajnu o tome."

 "Bokić pokić ruko! Želim otputovati u zemlju snova, ali ne znam kako se tamo stiže."

"U redu, Kiko. Ja ću ti pokazati put."

"Samo lezi u svoj krevetić, zatvori oči i sam ćeš stići do nje."

ZZZZZZZZZ, usne Kiko.

Ova priča za laku noć djeci objašnjava Pravilo donjeg rublja. Možete je čitati svojoj djeci kako bi naučili razliku između dodira koji je prihvatljiv i onoga koji to nije. Više o ovoj temi možete saznati na: www.underwearrule.org

Ovu knjigu je izradilo Vijeće Europe u okviru Kampanje "Jedno od pet" za zaustavljanje seksualnog nasilja nad djecom.

PODUČITE SVOJE DIJETE PRAVILU DONJEG RUBLJA

Spot: Kiko i ruka 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

preskoči na navigaciju