preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Dobriša Cesarić" Osijek

Login
Kalendar
« Studeni 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Školski projekt

Dani Cesarića 2021./2022.

Dvije pjesme o zimi

Balada iz predgrađa

 

Kutak podrške

Savjet i podršku možete zatražiti i
putem službenog maila:

strucnasluzba.dobrisacesaric@gmail.com

e-Dnevnik

Udžbenici

Školski autobus

 

Školsko zvono

                      

Radovi učenika


Video kutakLiterarni radovi   


 

 

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Forum
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 8. 2017.

Ukupno: 205444
Danas: 58
Natjecanja


Natjecanja

Popis lektire 

       

Školska kuhinja

 

Edukativni linkovi

 


Matematika je zabavna

 

 

 

Povijest
Učenici prijavljeni na Milenijsko natjecanje iz kreativne industrije
Jelena Červenjak Kmoniček / datum: 26. 11. 2021. 17:20

Učenici naše škole prihvatili su se kreativnog izazova i odlučili sudjelovati u 3. Milenijskom natjecanju iz kreativne industrije. Kategorija u kojoj se naši učenici natječu je Kreativni sat, a tema kategorije je Glagoljica. Naime, glagoljica je 2014. proglašena nematerijalnom kulturnom baštinom Republike Hrvatske, a od 2019. godine dan 22. veljače proslavlja se kao Dan hrvatske glagoljice. Budući da je glagoljica jedna od temeljnih oznaka hrvatskog nacionalnog identiteta, natjecatelji su dobili priliku ponuditi kreativno rješenje kako OSvajati glagoljicom u novom mileniju. Naši natjecatelji osmislili su brošuru za biciklističku turističku turneju gradom Osijekom i obilaskom najznačajnijih povijesnih, kulturnih, gastronomskih i inih lokacija. Pogledajte kako oni vide obilazak našim gradom i poželite im sreću na predstavljanju pred Povjerenstvom koje će se održati prigodno na Dan grada Osijeka, 2. prosinca.

Jelena Červenjak Kmoniček, učiteljica povijesti


[OPŠIRNIJE]Šetnja ulicama Osijeka na prijelazu 19. u 20.st.
Jelena Červenjak Kmoniček Anita Čorak / datum: 24. 3. 2021. 11:31

Projektni zadatak za sedmaše „Urbanizacija Osijeka“

 

Šetnja ulicama Osijeka na prijelazu 19./20.st.

 

Učenici sedmih razreda u sklopu nastave Povijesti i gradiva o industrijskim revolucijama te promjenama u društvu na prijelazu 19. u 20.st. dobili su projektni zadatak iz zavičajne povijesti, točnije istraživanje povijesnih izvora o urbanizaciji Osijeka na prijelazu stoljeća.

Cilj projekta bio je usvajanje povijesnoga gradiva o kulturnoj baštini Osijeka, komparacija sa suvremenim lokacijama te primjena matematičkih vještina u izradi grafova o omiljenim osječkim lokacijama, hrani, slobodnom vremenu, znamenitostima i slično. Ovaj je zadatak bio vrlo složen te je naše sedmaše pretvorio u prave povjesničare, a kasnije i znalce o osječkoj prošlosti te matematičare i statističare za obradu podataka uz nastavnicu Anitu Čorak. Naime, svi su učenici dobili priliku iskazati se na vlastiti način, samostalno i u skupini istraživati i primjenjivati znanje, prikupljati i obrađivati podatke te ih povezivati s onima već poznatima. Kao konačan rezultat ovog opsežnog istraživanja učenici su izradili makete najznačajnijih dijelova grada Osijeka, njihovih ulica, građevina i raznih zanimljivosti. Nakon toga uslijedila je vrlo uspješna prezentacija radova i usvojenoga gradiva na obostrano zadovoljstvo učenika i nastavnice.

Učenici su se u ovom zadatku iskazali samostalnošću, kreativnošću te primjenom znanja. Radovi su izloženi u našem mini-muzeju u školskom holu.

Jelena Červenjak Kmoniček, prof.


[OPŠIRNIJE]Dan sigurnijeg interneta
Jelena Červenjak Kmoniček / datum: 10. 2. 2021. 21:09

Jučer su na satu povijesti učenici petih razreda obilježili Dan sigurnijeg interneta. Uz lentu vremena upoznali su se s poviješću razvoja interneta i važnijim događajima koji su obilježili napredak u tehnologiji i globalnom umrežavanju. Iako znamo da internet ima uglavnom prednosti, osvrnuli smo se i na mane, odnosno opasnosti interneta te se podsjetili kako zaštiti osobne podatke i reagirati u sumnjivim i opasnim situacijama na internetu. Učenici su izradili vlastite lente vremena o povijesti interneta. Za sve radoznale o razvoju interneta u prilogu je lenta vremena sa zanimljivim  podacima. 

Jelena Červenjak Kmoniček, prof.


[OPŠIRNIJE]Dan Sjećanja na Vukovar
Jelena Červenjak Kmoniček Anita Čorak / datum: 24. 11. 2020. 07:37

Promocija slobode, mira, nenasilja i ljudskih prava

Online konferencija: Škola mira

 

Na drugačiji način

Svake godine 18. studenoga obilježavamo Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Ove je godine taj dan proglašen spomendanom kako bi cijela Republika Hrvatska mogla obilježiti taj dan na primjeren način. S obzirom na ovogodišnju situaciju zbog Covida-19 i epidemioloških mjera, naša je škola ove godine pripremila online konferenciju „Škola mira“. Uz mentorstvo nastavnice Povijesti Jelene Červenjak Kmoniček i nastavnice Matematike Anite Čorak moderiran je program za sve osječke osnovne škole s ciljem iskazivanja poštovanja prema vukovarskim žrtvama, nova obrazovna postignuća i  razvoj digitalnih kompetencija. Online konferencija održana je 17. studenoga 2020. u prijepodnevnim satima, a voditeljsku ulogu imali su osmaši naše škole.

Cesarićki Mirotvorci

Nakon upoznavanja učenika te pozdravnih i uvodnih riječi moderatorica programa započeli smo rad anketom o različitostima među ljudima, ugrožavanju ljudskih/dječjih/ženskih prava, nedužnim žrtvama u ratnu te toleranciji i obrazovanju kao medijatorima u svladavanju različitosti. koju smo osmislili za ovaj program. Potom smo prikazali snimak simulacije vukovarskog ratišta koji su izveli osmaši naše škole 2018. godine. Uložili su puno truda i vremena u ovaj projekt, a rezultati su bili izvrsni. Mi smo tada bili u ulozi gledatelja i taj smo program doživjeli vrlo emotivno, stoga mo dio emocija i dojmova podijelili s nazočnima na konferenciji, a nakon gledanja  snimke ovog programa uslijedili su komentari i pohvale gledatelja. Potaknuti ovim programom, na samom kraju na zajednički smo zid napisali poruke mira s ciljem širenja mirne riječi te ideja o slobodi i ljudskim pravima.

Slijedom toga što smo vidjeli i čuli, duboko su nas pogodila sva događanja, kao i patnja koju su ti ljudi doživljavali. Zato danas, nakon 29 godina, zbog svih žrtava ne želimo zaboraviti što se dogodilo gradu Vukovaru, ali ne želimo niti ponovni rat, mržnju i sukobe. Stoga iz ovoga tužnog događaja hrvatske povijesti učimo i zajedno koračajmo u bolju budućnost ispunjenu mirom i slobodom. Hvala svima na odazivu našem  mirotvornom programu. Voljeli bismo da se i nadolazeće generacije rado odazivaju ovakvim aktivnostima jer njima stvaramo bolju budućnost.

                                                                                                  

 Lara Artuković, 8.a


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju