« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Savjet i podršku možete zatražiti i
putem službenog maila:
strucnasluzba.dobrisacesaric@gmail.com
KVIZ Cesarić u stihu i ilustraciji
VIRTUALNA IZLOŽBA učeničkih likovnih radova:
Cesarić i osječki cesarići
Aktivnosti wakelet
https://wke.lt/w/s/Y5KEMF
RADIONICE „Voćka poslije kiše“
„Spoznanje“ i „Slap"
Radionica s motivima ljubavi i zaljubljenosti
u Cesarićevim pjesmama
Dobriša Cesarić u produženom boravku
DANI DOBRIŠE CESARIĆA U
DODATNOJ NASTAVI GEOGRAFIJE
UPISI U SREDNJU ŠKOLU
Popis SŠ u Osijeku
Elektrotehnička i prometna škola Osijek
Strojarska tehnička škola Osijek
Poljoprivredna i veterinarska škola Osijek
Graditeljsko – geodetska škola Osijek
Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija R. Boškovića Osijek
Ekonomska i upravna škola Osijek
Ugostiteljsko – turistička škola Osijek
Trgovačka i komercijalna škola Osijek
Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek
Isusovačka klasična gimnazija Osijek
Prva privatna srednja škola „Gaudeamus“ Osijek
Prosvjetno – kulturni centar Mađara u RH Osijek
Dana 22.travnja 2013.godine, učenici 5.a i 5.b razreda, zajedno s razrednicama, išli su na radionice povodom Festovala znanosti. Radionice su se održavale na Poljoprivrednom Institutu Osijek, a ovogodišnja tema Festivala bila je budućnost.
Nakon pozdravnog govora, učenici su se uputili na radionice podijeljeni u tri skupine. Svaka skupina je prošla sve tri radionice koje su bile predviđene.
U prvoj radionici („Sjeme kao izvor života“) učenici su se upoznali s ratarskim kulturama- sjemenima kukuruza, soje, suncokreta i pšenice. Učenici su kasnije povezivali proizvode dobivenih preradom navedenih kultura, kao i onih koji u svom sastavu imaju nešto od tih kultura. Također, učenici su izvodili pokus za dokazivanje prisutnosti škroba u kukuruzu i pokus za dokazivanje ulja u sjemenkama suncokreta.
Druga radionica („Zdravstveni pregled voćnjaka“) odvijala se na prostoru Tovljača-pokušališta Poljoprivrednog Instituta. Učenike se upoznalo s Lanzonijevim volumetrijskim hvatačem spora, aparatom koji usisavanjem zraka bilježi koncentraciju askosporau zraku. Učenici su imali mogućnost i sami obaviti zdravstveni pregled voćnjaka pomoću povećala, etimološkog hvatača kako bi se ustvrdila prisutnost štetnih i korisnih organizama u voćnjaku.
Treća radionica („Kako znamo da je voće zrelo“) održala se u Agrokemijskom laboratoriju, na Poljoprivrednom Institutu. Voditelji radionice su učenicima pokazali kako se određuje kada je voće zrelo za berbu te su ih upoznali s razlikom između fiziološke i tehnološke zrelosti plodova. U sklopu radionice učenici su isprobavali tehnike ispitivanja zrelosti voća te su određivali boju ploda, škrobni indeks zrelosti i tvrdoću voća penetrometrom.
Sve radionice su bile vrlo poučne i zanimljive, a učenici su mnogo toga naučili i vidjeli.
Zahvaljujemo se svim voditeljima aktivnosti i radionica!
A evo i neki od učeničkih dojmova...
Ema Vinaj (5.a): „Na Festivalu znanosti je bilo vrlo zanimljivo. Iako smo bili podijeljeni u tri skupine, na svim smo trima radionicama bili. Posebno mi se svidjelo kada smo obavljali zdravstveni pregled voćnjaka i učili o tome kako prepoznati je li stablo zdravo ili ne.“
Doris Greger (5.a): „Na radionicama Poljoprivrednog Instituta smo saznali da i biljke imaju bolesti kao i ljudi te da u mnogim stvarima (predmetima) ima sastojaka kukuruza i suncokreta. Naučili smo i kako možemo provjeriti je li jabuka zrela za jesti ili ne. Sve mi se to jako svidjelo.“
Mia Markulak (5.a): „Na Festivalu znanosti je bilo vrlo zanimljivo. Najbolja mi je bila radionica zdravstvenog pregleda voćnjaka. Bilo je vrlo poučno i zabavno, a saznali smo i nešto novo o voću.“
Lana Mak (5.b): „Radionice na Festivalu znanosti su mi se jako svidjele. Najviše me iznenadila činjenica, kada su nam rekli, da se i u Coca Coli nalazi ponešto kukuruza. Na radionicama mi se svidjelo kada smo imali pokus utvrđivanja zrelosti jabuka i kada smo išli u zdravtsveni pregled voćnjaka.“
Sara Vlahović-Jovičević (5.b): „Radionice su mi se jako svidjele jer smo naučili mnogo toga o prirodi i što smo imali mogoćnost da i mi provodimo pokuse.“
Vanesa Plečaš (5.b): „Radionice i pokusi su bili vrlo zanimljivi i poučni. Najbolja mi je bila radionica zdravstvenog pregleda voćnjaka.“
Lea Šobačić (5.b): „Radionice su mi se jako svidjele. Najbolja mi je bila radionica kada smo trebali utvrđivati zrelost jabuka. Imali smo i prezentaciju o žitaricama, a obavili smo i zdravstveni pregled voćnjaka.“
Mihaela Strujić (5.b): „Boravak na Poljoprivrednom Institutu mi se jako svidio. Vidjela sam velike voćnjake jabuka, krušaka i drugog voća. Naučila sam kako provjeriti je li jabuka zrela. Imali smo i prezentaciju o žitaricama nakon koje smo obavili nekoliko pokusa što mi se, također, jako svidjelo. Sve je bilo vrlo poučno, a mi smo naučilo mnogo toga o prirodi.“
Napisali: učenici 5.a i 5.b razreda, učiteljica Ljiljana Štanfelj
A kako nam je to točno bilo, možete vidjeti na ovim slikama...