2021-10-17 17:44:29

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA HRANE - aktivnost u sklopu eTwinning projekta "Biram zdravlje"

U školskoj godini 2021./2022. učenici 8.b razreda OŠ „Dobriša Cesarić“ iz Osijeka uključeni su u eTwinning projekt „Biram zdravlje“ te sudjeluju u aktivnostima projekta.

Jedna od aktivnosti u ovom projektu je i obilježavanje važnih datuma koji imaju za cilj promicanje i poticanje zdravog načina života. Učenici su obilježili Svjetski dan hrane (16. listopada). Obilježavanje Svjetskog dana hrane (#WorldFoodDay) ima svake godine različitu temu, ali je cilj svaki put isti – osvijestiti važnost pravilne prehrane i sigurnosti hrane te pomoći u rješavanju problema gladi s kojom se i dalje suočavaju mnogi narodi.

U srijedu 13. listopada učenici 8.b razreda su trebali odabrati jednu namirnicu koja pridonosi zdravoj i uravnoteženoj prehrani. Fotografiju namirnice su učenici mogli uslikati iz svog kućanstva ili su prema izboru istražili na internetu, uz navođenje izvora fotografije. Svoje slike su umetnuli u Wakelet kolekciju, a uz sliku su također napisali i zašto je važno konzumirati tu određenu vrstu namirnice te kako ta namirnica pridonosi zdravom razvoju našeg organizma.

Nakon što su istražili i napisali o namirnicama koje pridonose raznovrsnoj i uravnoteženoj prehrani učenici su svoja saznanja željela prenijeti i mlađim učenicima naše škole. U dogovoru s učiteljicom 1.b razreda Sonjom Koprivnjak nekoliko učenica 8.b razreda je provelo još jednu aktivnost povodom obilježavanja Svjetskog dana hrane, i to u petak 15.listopada.

Učenicima 1.b razreda je nekoliko učenica 8.b razreda predstavilo uradak svojih vršnjaka o raznovrsnoj prehrani te su ih upoznale s obilježavanjem Svjetskog dana hrane. Osmašice su uz prikaz kreirane Wakelet kolekcije razgovarale o namirnicama koje pridonose zdravoj i uravnoteženoj prehrani te su po završetku s učenicima 1.b odigrale i igru napravljenu uz pomoć alata LearningApps – Semafor hrane. U toj igri učenici su trebali razvrstati priložene  fotografije hrane u tri kategorije: crvena – hranu koju bi trebalo izbjegavati, žuto – hranu koju treba povremeno jesti i zelena – hranu koju bi trebali više i češće konzumirati.

Nakon što su čuli od starijih učenika koju je hranu potrebno često konzumirati, koju povremeno, a koju treba izbjegavati, učenici 1.b razreda  pokazali su učiteljicama da su puno toga zapamtili. Iz raznih reklamnih letaka izrezivali su ponuđene namirnice te ih samostalno razvrstavali u tablicu. Tema zdrave prehrane im se doista svidjela te su odlučili svoje znanje prenijeti ukućanima.

 

učiteljice Sonja Koprivnjak i Ljiljana Štanfelj


Osnovna škola "Dobriša Cesarić" Osijek